Giyeceklerde Kabus Sebebi Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır?

pas lekesi

Metal içerikli ürünlerin su ile teması sonucunda gerçekleşen tepkime olayı sonrasında paslanma durumu ortaya çıkacaktır. Evlerimizde bulunan merdiven korkulukları, çamaşır asılan yerler, inşaat demirleri ve aklınıza gelebilecek her türlü paslanmaya müsait olan bölgelerden kıyafetlere pas lekesi bulaşarak, yıkamayla geçmeyen problem ile karşılaşmamıza sebep olur.

Pas lekesinin bulaşması ve temizlenmemesi nedeniyle belki de yeryüzü üzerinde her gün binlerce kıyafet çöpe atılmaktadır veya ev ortamında kullanılmak üzere dolaplarda yerini arka sıralarda almaya başlamaktadır. Doğası gereği insanlar tarafından çıkarılmasına ihtimal verilmeyen pas lekeleri, bazı özel yöntemler uygulanarak hızlı bir şekilde temizlenir. Yıkama uzmanları tarafından hazırlanan yöntemleri araştırdık ve bunları sizlerle, gündelik yaşantınızda kolaylık olması açısından, paylaşmaya karar verdik.

Gelelim Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır ? Sorusunun Cevabına

Sizlere leke çıkarma yöntemlerini anlatmaya geçmeden önce geçmişte başımdan geçen bir olayı aktaracağım. Günün birinde yazlığımızda tatil yaparken, denizden geldim ve yorgunlukla üzerinde bulunan beyaz tişörtü üst katın merdiven korkuluklarına astım. O gün fazla terlemediğim ve gölgede oturduğum için ertesi günde giymek için bu hareketi yaptım. Ancak aklıma o demirin paslanmış olma ihtimali kesinlikle gelmedi. Sabah olduğunda tişörtü almak istediğim ve ne göreyim ? Orta kısmı tamamen pas lekesiyle kaplanmış, boyalı profil korkuluğun boyası aşınarak o bölge paslanmış ve benim değerli tişörtüm kullanılamaz hale gelmişti. Bu durumu ortadan kaldırmak için çeşitli araştırmalar yaptım ve temizlik sektörüne uzun yıllarını vermiş olan dostlarımdan edindiğim yöntemleri, sizlere anlatmayı kendime görev bildim.

Pas lekesini çıkarma yollarını sizlere adım adım anlatacağım, hepsini sırasıyla uygulamaya dikkat edin.

1- Pas lekesi elbiselerinize bulaştığı zaman ne kadar hızlı davranırsanız başarıya ulaşma ihtimaliniz o kadar yüksek olacaktır. Leke, kumaşın kimyasını zaman geçtikçe bozacağından oraya yerleşecek ve bu yüzden çıkarılması güç olacaktır. Bir kısmı çıksa bile eskisi gibi olmayabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için hızlı davranmaya özen gösterin.

2- Kıyafetinizi gözden çıkardığınız temiz bir havlu veya bezin üzerine serdikten sonra, pas lekesi bulaşan kısma yarım limonun suyunun tamamını veya beyaz sirke dökerek, bir süre beklemeye başlayın.

3- Yaklaşık 5 dakika geçtikten sonra bulaşık süngeri yardımıyla paslı kısma bastırın ve kurutmaya çalışın. Oluşan kırmızı rengi süngere iyice emdirerek temizlemeyi sürdürün.

4- Eğer güneşli bir hava varsa çok şanslısınız. Hemen güneşin ışınlarının altına kıyafetinizi yerleştirin ve pasın ortadan kalkmasını bekleyin.

5- Kuruma işleminin tamamlandığını düşünüyorsanız hemen çamaşır yıkama makinesine atarak her zaman yaptığınız gibi yıkayın. Bu yıkamada leke çıkarıcı etkisi olan deterjanlar kullanmaya özen gösterin. Piyasada satılmakta olan leke çıkarıcıların bazıları makine öncesinde kullanılmaktadır. Yıkamaya geçmeden önce deneyebilir ve sonrasında makinede yıkamaya başlayabilirsiniz.

6- Yaptığınız işlemler arasında en önemli olan 2 ve 3. adımdır. Bu yüzden 3. adım bittiğinde eğer içinize sinmediyse 2. adımı tekrarlayın ve bu işlemi en çok temizlik sağlanana kadar devam edin.

7- Eğer 5. adımdan sonra pas lekesi tamamen ortadan çıkmadıysa ve kıyafet eski haline geri dönmediyse yapacak bir şey kalmıyor. Geç kalmış olma ihtimaliniz yüksek gözüküyor.

 

Sorunun çözümünü sizlere en doğru şekilde aktardığımı düşünüyorum. Pas lekesi çıkarmanın püf noktası hızlı hareket etmekten geçmektedir. Bu yüzden eğer bir kere canınız yandıysa, sizlere tecrübe olmalı ki başınıza tekrar geldiğinde hareketlerinizi daha seri olarak planlayabilesiniz.