Omega 3 Nedir? Faydaları Nelerdir?

Omega 3 Nedir ?

Omega 3 yağları doymamış yağ asitleri grubuna dahil olan yağ asitleridir, insan vücudu tarafından üretilmez bu yüzden dışarıdan alınması gerekir. Omega 3 yağ asidi diğer yağlardan ayrılmaktadır. Sebebi ise doymuş yağların oda sıcaklığında katılaşması omega 3 asit yağının ise sıvı halde kalmasıdır.

Bu nedenle omega 3 bakımından zengin bir beslenme şekli hücre zarının görevini yapabilmek için büyük oranda sıvı halde kalmasını sağlar. Badem, fındık, keten tohumu, somon, uskumru gibi gıdalarda bulunan omega 3 artık kapsül olarak da alınabilmektedir.

Omega 3 denilince bir çoğumuzun aklın ilk olarak balık gelmektedir. Balıklar arasında ise somon balığı omega 3’ü yüksek oranda içeren balık çeşidi olarak bilinmektedir. Büyük ihtimalle televizyon ekranlarında yayınlanan bir reklam sonrasında aklımıza kazınan bir bilgi olarak gözüküyor. Tabii ki her vitaminin olduğu gibi omega 3 eksikliğinde de sağlıksız durumlar ortaya çıkabiliyor. Bunları yazımızın ilerleyen paragraflarında sizlere anlatacağız ki bilinçli olmanız kendinizi korumanız açısından önem taşıyabilsin.

Omega 3 Alımının Faydaları Nelerdir ?

omega

Kemikleri güçlendirir, dikkatin dağılmasını önler kolesterol ve trigliseritler düşer ve kalp krizi riski en aza indirgenir. gözdeki sarı nokta tehlikesini azaltır, alzhemier ve bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.  Akıl hastalıklarında kullanılması önerilir. Damarların çeper dokusunun esnekliğini arttırır, kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları azaltır. Hafızayı güçlendiren en etkili maddelerden biridir.

Omega 3 Eksikliği Nelere Sebep Olur ?

Yeterli miktarda alınamayan omega 3 eksikliği özellikle çocuklarda beyin ve göz gelişimi, dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ve öğrenme güçlüğü gibi bir çok sorunu meydana getirir. Balık yağı asitleri kalbe faydalı olduğundan eksikliğinde ciddi kalp rahatsızlıklara oluşumuyla kalp krizi gerçekleşebilir.

Kimler Omega 3 Kullanmalı ?

Kalp rahatsızlıkları olanlar kullandığında kandaki trigliserid düzeylerini düşürdüğü ve ayrıca kan basıncını düzenlediği kabul görmüş bir olgudur. İltihap giderici özelliği kan damarlarının temiz kalmasına yardımcı olur, toksinlerin ve yağların tutunmasını engeller.

Hamilelikte kullanılmalı, bu dönemde omega 3 tüketen annelerin bebeklerinin yeni doğan ve bebeklik dönemlerinde  daha az uyku sorunu yaşadığını hiperaktivite gibi sorunları daha az yaşadığını göstermektedir.

Depresyon tedavisinde, beynin nöron yapısı ile ilgili olan bu hastalıklar, omega 3 ün beynin işleyişini düzenleme özelliği sayesinde bu sorunların kolayca atılmasını sağlar. Omega 3 ün diğer bir faydası da kemik erimesi gibi kemiği bozan hastalıklarda koruyucu vazife görmektedir.

Omega 3 ile Omega 6 Arasındaki Fark

omega-icerigi

Dünya sağlık örgütü tarafından önerilen ideal denge her 5-10 gram omega 6 yağ asidine karşılık 1 gram omega 3 yağ asidi şeklindedir. Aşırı Omega 6 yağ asidi alımı omega 3 yağ asitlerinin alımını baltalayabilir. Omega 3 kanın akışkanlığını sağlarken omega 6 kanın pıhtılaşmasını artırır. Omega 6 büyüme gelişme için gerekli iken omega 3 sağlıklı ve uzun bir ömrün anahtarıdır. Omega-6 en çok bitkisel sıvıyağlarda, Omega-3 ise en çok yağlı balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar. Omega-6 en çok bitkisel sıvıyağlarda, Omega-3 ise en çok yağlı balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar.

Omega 3 İçeren Besinler

  • Badem, fındık, keten tohumu, semiz otu gibi yeşil bitkiler
  • Soman, sardunya ve uskumru gibi balıklar
  • Filizlenmiş turp tohumu, kurutulmuş mercanköşk
  • Sarımsak tozu, pişmiş brokoli
  • Kurutulmuş tarhun otu, kurutulmuş nane
  • Omega 3 oranı yüksek balık tarifleri yapmak isterseniz yazımıza göz atın.

Vücudumuz için gerekli olan ve dışarıdan almamız gereken minerallerden olan Omega 3’ü sizler için araştırdık ve kesinlikle beslenme sofralarınıza eklemeniz gerekli olduğunu anlatmaya çalıştık. Besinleri bulmak ve tüketmek size zorlayıcı geliyorsa (doğal yöntem budur ve ilk tercihiniz olmalıdır) hapları satılmakta olup herhangi bir eczaneden temin edebileceğinizi söyleyebiliriz.