Mangal Izgarası Nasıl Temizlenir?

mangal temizliği

Bahçenizde veya doğal ortamda, güzel havalarda, aileniz ve dostlarınızla yaptığınız mangal partilerinin keyfine diyecek yoktur. Kalabalığı doyurmak için temin ettiğiniz kırmızı et, tavuk ve çeşitli sebzeleri mangal üzerinde pişirdikten sonra mangalı bir köşede sönmesi için bırakırsınız. Izgara üzerinde biriken yemek artıkları ve yağlar, soğumanın etkisiyle birlikte ızgaraya yapışır. Bunun sonucunda uğraş gerektiren bir durum ortaya çıkacaktır.

Temizlemeden kaynaklı yapılacak hatalar, mangal ızgarası üzerinde bakterilerin üremesine sebep olacak ve bir sonraki mangal partisinde sizlerin sağlıksız yiyecekler tüketmesine sebep olacaktır. Ülkemiz insanlarında şöyle bir düşünce oluşmuştur. “Mangal kömürü yandığında üzerine ızgara koyarım ve bütün mikroplar ölür !” Bu tamamen gerçeği yansıtmayan bir düşüncedir. Bir kısımda haklı olabilirsiniz. Ancak olaya şu açıdan bakmanızı istiyoruz; aylarca orada biriken yemek artıkları ve yağların üzerin pişireceğiniz besinleri koyacaksınız. İster istemez bu besinlerin üzerine yapışacak olan artıklar, yemeğinizi yerken vücudunuza girecek ve çeşitli sağlıksız durumları ortaya çıkacaktır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz sebeplerden dolayı “Mangal Temizliği” yapmanın önemi oldukça büyüktür. Sizlere en etkili ve basit mangal temizlemenin yollarını anlatacağız.

  • Mangalı temizlemenin hijyenik yöntemlerinin başında “kaya tuzu” kullanımı gelmektedir. Günümüzde büyük marketlerin tamamında satılmakta olan kaya tuzu ucuz ve ideal bir temizlik yöntemi olarak göze çarpmaktadır. Tuzu, ızgara temizliğinde kullanabilmek için 1 adette bulaşık süngerine ihtiyaç duyacaksınız. Temizliğe başlamadan önce ızgarayı kesinlikle ıslatmayın ve kuru olmasına özen gösterin. Izgara ve sünger üzerine tuzu döktükten sonra, süngerin sarı olan kısmıyla yavaş hareketlerle temizlemeye başlayın. Kirler tarafından emilen tuzlar, bir süre sonra hızlı bir şekilde ızgarayı temizlemiş olacaktır.
  • Kimyasal ürünle temizlemek isteyenler için kullanılacak ürün Cam Sil’dir. Bu yöntem mangal yapma işlemi bittikten ve ızgara soğumaya başladıktan sonra uygulanmalıdır. Izgara üzerine spreyi yeteri kadar püskürttükten sonra temiz bir gazete kağıdı ile tamamen sararak beklemeye alın. Bir süre geçtikten sonra tüm artıklar yumuşayacak ve kendini salacaktır. Sonrasında temiz bez yardımıyla silerek, durulayabilirsiniz. Cam Sil sonuçta kimyasal bir madde olduğu için aklınızda kalıntılar kaldığı şüphesi uyanabilir. Bunu önlemek adına su yardımıyla tamamen yıkayabilirsiniz. Bu yöntemin dezavantajı; metal olan ızgaranın zamanla oksitlenme yaparak paslanma ihtimali bulunmasıdır.
  • En doğal yöntem ise sıcak su ve sirke karışımı olarak bilinmektedir. Geniş bir leğen içerisine (ızgaranın büyüklüğüne bağlı) sıcak suyun üzerine yeteri kadar sirke dökün ve bu karışımın içerisine ızgarayı koyarak bekletin. 1 saate yakın süre geçtikten sonra ızgarayı çıkarabilir, temiz bezle kolaylıkla eski haline getirebilirsiniz.
  • Son olarak ise maliyetsiz ve hiç bir ürün kullanmadan yapılanı sizlere söyleyelim. Geniş bir kap içerisine kaynamış su döktükten sonra ızgarayı içine koyun. Kısa bir süre (10 dakika kadar) geçtikten sonra çıkararak hızlıca artıklardan kurtulun.

Mangal Temizliği Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mangal yapımına başladıktan ve bitirdikten sonra mutlaka ızgarayı temizleyin ki sağlıklı yemek yemenin keyfini yaşayın.
  • Temizlik için kullandığınız tel, ızgarayı çizerek zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden plastik uçlu fırçalar veya bez yardımıyla temizlemeyi tercih etmelisiniz. Zorlu kirlerde ise mecbur kullanacaksınız.
  • Eğer ki kimyasal ürün kullanarak temizlik yapacaksanız, bir kaç kez temiz su ile durulayın ve tamamen temizlendiğinden emin olun. Kimse yemeğini kimyasal eşliğinde yemek istemez.
  • Piyasada satılmakta olan ucuz mangalların ızgaraları genellikle ince metalden yapılmakta olup, basit bir şekilde çizilmektedir. Bu yüzden ızgara seçimlerinizi demir dökümden yana kullanmalısınız. Biraz daha maliyetli olsa da sürekli mangal yapmayı seven biriyseniz kesinlikle bu harcamadan kaçmayın.
  • Izgara temizliği bittikten sonra iyice kurulayın veya ateş üzerinde bir süre bekleterek kuruduğundan emin olun.
  • Temizliğe geçmeden önce ızgara üzerindeki biriken tüm yağları gazete kağıdı yardımıyla alabilir ve yukarıdaki yöntemlerden birini uygularken daha az zorlanmış olursunuz.