Evde Kolay Zeytin Yapımı Püf Noktaları

Evde Kolay Zeytin Yapımı

Evde zeytin yapımı herkesin zamanla merak sardığı ve özellikle bahçesinde zeytin ağacı bulunan kişilerin bunu fırsata çevirmeyi hedeflediği bir durumdur. Evde zeytin yapmanın püf noktaları detaylı bir şekilde ele alınması gereken konudur. Çünkü uygulamanız gereken yöntemler zeytinin lezzetini ve yoğunluğunu değiştirecektir. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz ve evde zeytin nasıl yapılır sorusunu sorduysanız cevabını bulacağınız, püf noktaları hakkında bilgi sahibi olacağınız doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz.

Zeytin kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır. Zeytin sadece kahvaltı masalarımızda değil yağı ile Türk mutfağımızda bir çok yemeklerimize misafir olmaktadır. Son zamanlarda artış göstermekte olan fiyatları sayesinde bu yazın sonunda mutlaka zeytin yapmak isteyeceğinizi düşündük ve bu bilgileri araştırarak sizlere sunduk. Öncelikli yapmanız gereken düzgün olduğuna inandığınız yeşil veya siyah zeytinleri toplamak ve ardından evde zeytin yapımı yöntemleri noktasında bizlerin fikirlerini değerlendirmek!

Sağlık uzmanlarının da sürekli olarak yararlarından bahsetmekte olduğu zeytin yapımı için artık önünüzde hiçbir engel kalmayacak. Kısa detaylarla en iyi zeytin yapabilmeniz adına gerekli noktaları anlatalım.

Evde Zeytin Yapımı Nasıl Olur?

zeytin

Evimiz de zeytin yapmanın birçok tarifleri mevcuttur. Tabi yapmak istediğiniz zeytin çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Bütün zeytin çeşitlerinin  tarifleri aynı değildir püf noktalarına dikkat edilmelidir. Zeytin iki çeşittir bunlar yeşil ve siyah. Yeşil zeytin ilk olgunlaşmaya başladığı dönemde iki çeşit zeytin yapabilirsiniz. Halk arasında çekişte ve kırma zeytin diye adlandırılmaktadır.

Kırma zeytin olan ilk başlangıcı olan yani yeşil hali ile yapılmaktadır Diğer yapılan yeşil zeytin çeşidi ise çizik zeytindir. Çizik zeytin dediğimiz  yeşil zeytinden yapılmaktadır. İkinci çeşidi olan siyah zeytinden iki çeşit elde edilmektedir .Başta  gelen salamura ve sele zeytindir. Siyah zeytin olan salamura olgunlaşmış olan zeytindir. Sele zeytini diğer tariflerden ayıran unsur zeytin yağın da bekletilmesidir.

Kırma Zeytin Yapımı Püf Noktaları

cizik-zeytin

Halk arasında adlandırılmış olan kırma yeşil zeytinden yapılmaktadır. Kırma zeytin yapımını anlatmaya başlamadan önce sizlere kolaylık sağlayacak detay, zeytinlerin kolay kırabilmesi için iki gün  açık alanda bekletin. Zeytinlerin açık alanda dinlenmesini sağlar ve kolaylıkla kırma işlemini  daha rahat gerçekleştirilir. Dinlendirilmiş olan zeytinlerimi temiz bir mermer yada taş üzerinde yine temiz yıkanmış taş yardımı ile kırabilirsiniz. Zeytinleri bir kavanoz yada plastik kap içerisine koyulur.

Zeytinler kapak kısmına kadar yakın bir alana doldurulur. Üzerine çeşme suyu fakat klorsuz olmasına dikkat edilmeli. Suyun miktarı ise zeytini 2 parmak kadar geçmesi yeterli olması yeterlidir. Bu şekilde bir ay bekletilir. Bekleme süreci sona erdiğinde ise zeytin tadını aldık dan daha sonra takipte kalıp 3 veya 4 gün sürebilir, her gün suyu değiştirilir. Bu uzun süreden sonra zeytininiz hazırdır. Sunum da isteğe bağlı limon, zeytinyağı kullanılır.

 Yeşil ve Çizik Zeytin Yapmanın Kolay Yolu

  • Özenle seçilmiş olan zeytinleri çürük yada dışarıda fazla bekletilmeden zeytin üzerinde kırışıklık, buruşmuş olan zeytinlerden ayıklamanızı tavsiye ederiz.
  • Özenle seçilmiş olan zeytinleri cam kavanozları kullanalım.
  • Cam kavanozun içine yarıya kadar çeşme suyu bırakın.
  • Zeytinleri dikey olarak bıçak yardımı ile üç çizik atılır.
  • Fakat bu çizgiler baştan sona kadar olması gerekir.
  • Diğer zeytin yapımı yöntemlerini aynı şekilde uygulamanız yeterli olacaktır.
  • Yaptığınız nefis zeytinlerle ne yapacağınız düşünmeyin ve kahvaltılık zeytinli açma tarifimizi mutlaka deneyin.