Diyabette 10 Etkili Besin

Diyabette 10 Etkili Besin

Diyabet (şeker hastalığı), vücutta pankreas adlı sargı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren hastalıktır. Hastalıkta temel amaçlar; diyabetin ileri dönemde ortaya çıkabilecek kronik komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak. yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir.

Diyabette sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Diyabette beslenme tedavisinin ilk amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak, kan şekeri düzeyini normal ya da normale yakın sınırlarda tutmaktır. Diyabet hastalarının beslenme planları yaş, boy, ağırlık ve fiziksel aktivite düzeyine göre hazırlanmalıdır. Enerji ve besin ögeleri gereksinimleri dikkate alarak özel olarak planlanmalıdır. Besin miktarlarını ve bunları yeme zamanının çok iyi ayarlanması gerekir. Beslenme alışkanlıkları en baştan denetlenmeli ve zarar verecek besinleri ve uygulamaları beslenme alışkanlıklarından çıkarılmalıdır. Beslenme alışkanlığının düzenlenmesi için de diyetisyenle sevilen ve sevilmeyen yiyeceklerin listesi, yemeklerin nasıl hazırlandığı, yemek yeme saatleri ve nerede yeneceği konuşulmalıdır. Eğer bu şekilde bir beslenme planı hazırlanırsa diyabetin kontrol altına alınması çok daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

Bazı besinlerin düşük şeker yükü, yüksek posa, kaliteli yağ ve kaliteli protein içerikleri gibi ön plana çıktıkları görülür. Bu nedenle diyabet hastalarının sofralarında mutlaka bulunması gerekir. Aşağıda diyabet hastaları için hazırladığımız sofralarda kesinlikle bulunması gereken 10 besin vardır. Bunlara bir göz atalım.

1. Balık

Balik

Bilimsel araştırmalar balık tüketimin çok olduğu yerlerde diyabet hastalığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Omega 3 yağ asidi içerdiği için oldukça kaliteli protein kaynağıdır. Diyabet hastalarında oluşabilecek inflamasyonu önlemeye yardımcı olur. Buna karşın omega 3’ün kalp hastalıklarına da karşı koruyucu olduğu unutulmamalıdır. Omega 3 diyabeti olmayan bireylerde insülinin işlevini artırarak diyabete karşı koruma sağlar. Balık yağı kötü huylu kolesterolü düşürerek kalbin korunmasını sağlıyor. Balıktan maksimum fayda sağlamanın sırrı ızgara, fırında veya buğulama şeklinde haftada en az 2 kere balık tüketmekten geçiyor.

2. Yoğurt

Yogurt

Protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi besin öğelerini içeren önemli bir besindir. Bilimsel araştırmalarda günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Sütten daha kolay sindirilir. Bireyler ihtiyaçlarına göre günde 1-2 kase  yoğurt tüketebilir. Ana öğünlerde tüketilebileceği gibi ara öğünler için de doyurucu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı bir seçenektir.

3. Turunçgiller

Turuncgil

Doğru zamanda doğru miktarda meyve tüketerek kan şekeri kontrol altına alınabilir. Özellikle C vitamini kaynağı olması ve zengin posa içermesi sayesinde greyfurt, limon, mandalina ve portakal gibi meyveler tüketilerek vücudun direnci artırılmalıdır. Greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime gireceği için onu tüketmeden önce hekime başvurulmalıdır. Bir orta boy portakal veya 2 küçük mandalina ya da büyük bir greyfurt yarısı 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir. Gün içerisinde tüketilebilir.

4. Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Koyu Yesil Yaprakli Sebzeler

Lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri sayesinde diyabetli hastaların mutlaka tüketmesi gereken besin grubudur. Yapılan araştırmalarda meyve ve sebze tüketiminin artmasıyla diyabetin gelişme riskinin azalacağını göstermiştir. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler ön plana çıkmıştır. Çünkü koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze grubudur. Örneğin ıspanak magnezyum, fosfat, potasyum ve K vitamini için de iyi bir kaynaktır. İçerdiği lutein ile göz sağlığı koruyucusudur. Ispanak haftada en az 2-3 kere öğünlere tencere yemeği veya salata olarak dahil edilebilir.

5. Badem, Fındık, Ceviz

Badem Findik Ceviz

Yapılan bir araştırmada badem, ceviz ve fındık tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir. Bu besinlerin yüksek yağ içerikleri sebebiyle kontrollü tüketilmelidir. 8-10 çiğ badem ya da fındık veya 2-3 tam ceviz gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

6. Tarçın

Tarcin

Tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli baharat olarak öne çıkıyor. Bilimsel bir araştırmada yemeğin ardından tarçın ilave edilmiş pudingi tüketenlerde kan şekeri seviyesinin düştüğü ve midenin boşalma süresinin geciktiği kanıtlanmıştır. Tarçını süt veya yoğurda, çaya ya da meyveye ekleyerek tüketilebilir.

7. Yulaf

Yulaf

İçerdiği glukan isimli posa sayesinde sağlığa olumlu etkileri olan bir besindir. Yemek sonrası kan şekerinin hızla yükselmesinin önüne geçen yulaf kahvaltı veya ara öğün alternatifi olarak tüketilebilir. Diyabette ağırlık kontrolü önemli bir noktadır ve yulaf verdiği tokluk hissi, sindirim sistemini iyi çalıştırması sayesinde ağırlık yönetimi ve dolayısıyla diyabet için etkili yiyeceklerden biridir.

8. Armut

Armut

Düşük glisemik indeksi ile zengin posa içeriğini birleştiren armut diyabetli bireylerin tüketmesi gereken meyvelerden biridir. Düşük glisemik indeks kan şekerini hızla değil yavaş yükseltmek anlamına gelir. Bu meyveyi süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile tüketmenin daha doyurucu ve kan şekeri dengesi için daha iyi olması artılarındandır. Günün herhangi bir ara öğününde bir orta boy armut tüketilebilir.

9. Zerdeçal

Zerdecal

İçerisinde bulunan kurkumin sayesinde antioksidan, inflamasyon önleyici, anti kanser etkileri de bilinen diyabet üzerinde de etkili olan bir baharattır. Yapılan bir araştırmada prediyabet olan 240 bireyde 9 ay süreyle kurkumin kullanımının diyabeti önleyebileceği gösterilmiştir. Kurkuminden yararlanabilmek için zerdeçal beslenmeye dahil edilmelidir. Zerdaçalı yoğurt ve sütlere ekleyebilir ya da sebze veya et yemeklerine, çorbalara ilave ederek tüketilebilir.

10. Kuru Baklagiller

Kuru Baklagiller

Sağlıklı beslenmek için kolesterol seviyesinin düşmesine, diyabetli bireylerde kan şekerinin kontrolünün sağlanmasına ve kabızlık sorununun çözülmesine yardımcı olan posanın günde 30 gr tüketilmesidir. Posa alımını arttırmada kuru baklagiller oldukça iyi bir seçenektir. Hem içerdikleri yüksek posa sayesinde hem bitkisel kaynaklı protein hem de demir, çinko, magnezyum ve folik asitten zengin olması sayesinde kuru baklagiller diyabetli bireylerin beslenmesinde yer almalıdır. Haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller tüketilmeli ve demirinden maksimum düzeyde faydalanmak için de yanında bol limonlu bir salata tercih edilmelidir.