Çocuğa Yemek Yedirme Sırasında Yapılan Hatalar

Annelerin Çocuklara Yemek Yedirirken Yaptığı Hatalar

Çocuklara yemek yedirme sırasında yapılan hatalar sonucunda sağlıksız beslenme, obezite veya tam tersi yemek yememe gibi problemler ebeveynler için ciddi anlamda problem olabiliyor. Bunların oldukça mantıklı olan sebepleri olabilmektedir. Bu hataların arasından sıklıkla yapılanları bulduk ve daha bilinçli olabilmeniz adına sizlere aktaracağız.

Çocuklarda iştahsızlık yüzünden zorla yemek yedirme bazen ters tepebilir. Yemek yesin diye zorlamak, kandırmak onun için daha zarar verici olabilir. Peki, çocuğunuzu hem çağın vebası obeziteden koruyup hem de sağlıklı beslenmesini sağlamak mümkündür. Yanlış beslenme yaptırmak veya çocuklarınızı kandırmak yerine yapabileceğiniz farklı şeyler vardır. Anne ve babaların yemek yedirme sırasında yaptığı hatalardan 5 örnek sizlerle.

Çocuğum Tabağını Bitirmek Zorunda mı?

Büyüklerin olduğu gibi çocukların da sevmediği besinlerin olması normaldir. Onun beğenilerine saygı duyulmalıdır. Temel besin gruplarından bazılarını yemesi yeterlidir. Örneğin peynir yemiyorsa yerine süt ve yoğurt tüketerek durum dengelenebilir.  Yine et yemiyorsa yerine; yumurta ve bakliyata ağırlık verebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun tabağını aşırı doldurmayın. Örneğin bir öğünü çorba, sebze yemeği, bulgur pilavı ve yoğurttan oluşuyorsa hepsinden 2-4’er kaşık yemesi yeterlidir. Bu nedenle tabağını bitirmesi yerine sizlerin hazırladığı çeşitlerden azar azar yemesi tavsiye edilir.

Meyve Suyu Yerine Meyve Tüketmeli

yemek-yemeyen-hata

Sizlerde çocuklarınıza meyve suyu yerine meyve tüketmelerini sağlayabilirsiniz hazır meyve suyu yerine kendiniz evde hazırlayabileceğiniz harika meyve suları yapabilirsiniz. Anneler için meyve suları önemlidir ve çok sağlıklı olduğunu düşünürler Oysa çocuğun 1 bardak portakal suyu yerine 1 portakalı yemesi çok daha sağlıklıdır. Meyve sularının büyük çoğunluğu sudan oluşmaktadır. Sükroz, fruktoz, glikoz ve sorbitol ise en yaygın olarak kullanılan karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu nedenle evde hazırlayacağınız meyve suları daha faydalıdır.

Çocuk için Et Ve Kemik Suyumu Yoksa Etin Kendisini mi ?

Annelerin sık yaptıkları hatalardan birisi de et suyu ve kemik suyunun çok yararlı olduğunu düşünerek besinin kendisi yerine suyunu vermesidir. Fakat kullanılması gereken etin kendisidir. Bunun için ilk iş kıyma ya da et püresini sebze pürelerine ekleyin. Aynı şekilde sık sık bisküvi verilmesinin de bebek beslenmesinde yeri yoktur. Bisküvi yüksek oranda yağ ve şeker içerdiği için bebek beslenmesinde fazla kullanımı uygun değildir. Bazı besinleri kabul etmesi için günde bir, iki tane verilebilir daha fazla verilmemelidir. Bu nedenle etin veya tavuğun kendisinin daha faydası büyüktür.

Çocuk Gece Her Uyandığında Beslenmeli Mi ?

yemek-yemek-cocuk

Bebeklerin açlık dışında da pek çok ağlama nedenleri vardır. Bu yüzden her ağlama açlıkla ilişkilendirilmemelidir. Bebek ilk üç ay, tartıda ayda en az 600 gr yani haftada 150 gr alıyorsa anne sütü yeterli demektir. Eğer sebebi başka ise bebeğin ağlamasının nedenleri araştırmalı ve bebek her ağladığında beslenmemelidir. Düşünülenin aksine bebeğin kilolu olması sağlıklı olduğunu göstermez. Bugün artık bebeklik çağındaki obezitenin ileri yaşlarda sağlık açısından risk oluşturduğu iyi biliniyor ve anne sütü ile beslenen bebeklerde dahi obezite açısından önlem alınmalıdır. Ayrıca bebeklerin gece sık uyanması aç oldukları anlamına gelmez. Bu nedenle aylık büyüme hızı normal olan bebeğe gece sık uyanıyor diye ek besin vermek hatalıdır. Bebeğin geceleri çok fazla uyanması farklı nedenlerden olabilir. Bebek geceleri beslenmek için uyanmanın dışında ortam ısısından rahatsız olduğu için veya gündüz fazla uyumuş olduğundan uyanabilir. Bazen de uyanmanın nedeni belirlenemez.

Bebeğin Farklı Tatlar Tatmasına Neden Olmak

Yeni doğan çocukların çoğunluğu mama ile beslenirken bazı anneler farklı yiyecekler tadarsa daha sağlıklı olabileceğini düşünebilir. Örneğin kahvaltıda bebek bisküvisi, süt ya da çay, peynir, ceviz, zeytin, yumurta gibi birçok besinin karıştırılıp bebeklere yedirilmesi anneler arasında çok yaygındır. Fakat bu şekildeki kahvaltı aşırı kalori yüklüdür ve çocuğun daha sonraki öğünlerde iştahının azalmasına neden olur. Ayrıca bütün besinlerin tatları birbirine karıştığı için çocuğun farklı tatları algılamasına engel olur.

hata-anne-yemek

Özellikle annelerin yaptığı diğer hatalardan biride bebekleri farklı tatlara alıştırmaya çalışmaktır. Bebeklere farklı tatlara alışması için beş ve altıncı aydan önce her şeyin tattırılması inanışı yanlıştır. Bebekler belirli bir süreye gelene kadar bebe bisküvisi ile beslenmesi doğrudur farklı besinler iştahını kesmesine neden olabilir.

Çocuklara zorla yemek yedirmek doğru değildir hiçbir zaman için sizlerde çocuklarınız için yaptığınız yemekleri farklı şekillere getirerek onların yemesinde büyük bir etki sağlayabilirsiniz sizlerde çocuklarınızın sağlıklı beslenmesini istiyorsanız onlara yemekler hakkında farklı şeylerde anlatabilirsiniz.

Örneğin: Kahvaltıda hazırladığınız ve çocuklarınızın beğenmediği veya sevmediği bir yemek var ise üzerine iki göz bir ağız ve burun yaparak dikkatlerini çekmeye çaba gösteriniz.

Çocuğunuza yemek yedirirken asla yapmamanız gerekenler arasından seçtiğimiz ve genellikle dikkat edilmeyen fakat problem yaratanları sizlere anlattık. Çocuk yemek tarifleri vermemizin yanı sıra çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilmek için bu tarz bilgilendirme amaçlı makaleler yayınlamaya devam edeceğiz. Bizleri takipte kalın ve sağlıklı çocuk yetiştirmek için ilk adımları atmaya başlayın!